onsdag 1 februari 2012

Tempelsightseeing

Idag hade vi två punkter på ”att-göra-listan” och det var två tempel som skulle besökas. Lämpligt nog låg också dessa tempel precis bredvid varandra.

Vi tog lokalbussen dit och var väl på plats strax före 11. Första templet var Dharmikarma Burmese Tempel, alltså ett burmesiskt buddistiskt tempel. Delar av templet härstammar från 1803 och det var också det första burmesiska tempel som byggdes i Malaysia. Templet var mycket vackert och rogivande och det var inte alls mycket folk där. En del av templet var precis nybyggt och klart i maj 2011.



När detta tempel beskådats var det bara att korsa gatan till nästa tempel, Wat Chaiya Mangkalaram Thai Temple. Detta tempel var alltså ett thailändskt buddistiskt tempel. Vad som skiljer thailands buddism från burmesisk buddism vet vi inte, utan det får ni googla om intresse finns. Det som är spektakulärt med detta tempel är den gigantiska liggande Buddha som är hela 33 meter lång. Många har kanske varit och sett Reclining Buddha i Bangkok, men denna är alltså större. Statyn visar Buddhas sista dagar i livet då han var totalt bortkopplad från världsliga ting och statyn visar hans viloposition innan han dog.



När vi besökt dessa två tempel tog vi bussen ytterligare någon mil bort från stadens centrum för att komma till stranden. I ett område som heter Batu Ferringi ligger det många hotellkomplex där de turister som främst åker till Penang för sol och bad bor. Där finns också en fin strand där vi käkade lunch, drack fantastisk färskpressad juice och solade några timmar på eftermiddagen. Det var förvånande lite folk på stranden och jetski-uthyrarna och parasail-båtförarna verkade inte göra bra business.  Antingen var det lite turister i allmänhet eller så kommer många av turisterna från andra muslimska länder och exponera sig inte på stranden i samma utsträckning som vi västerlänningar brukar göra.



När det var dags att lämna stranden tog vi inte bussen hela vägen in till stan utan hoppade av tidigare och promenerade de sista fem km tillbaka till hotellet. Halva tiden gick vi längs havet och det var trevligt. Dock är inte trafiken så anpassad för gångare så sista biten var det bara att balansera på en smal trottoar som sett sina bättre dagar, samtidigt som bilarna susade förbi på armslängds avstånd.



Ikväll har vi gått en sväng i Little India och betraktat folklivet och ätit middag och imorgon är det dags att lämna Penang. Penang är verkligen en intressant stad där det mesta finns; intressant historia, fantastiska tempel, spännande folkliv, god mat, shopping (vilket vi dock inte ägnat oss åt) och idag fick vi ju också se att stranden är fin. Man kanske inte åker hit för sol och bad enbart, för då finns det bättre ställen, men vill man lite av varje kan vi helt klart rekommendera Penang som ett stopp under några dagar under en Asienresa.



Visa Penang på en större karta

 
Nästa ställe vi reser till blir Hanoi och det är take off imorgon vid 10.45, så då blir det ingen sovmorgon. Vi är osäkra på om bloggar och facebook fungerar i Socialistiska republiken Vietnam, men vi blir väl varse när vi kommer dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar