fredag 3 februari 2012

Till fots i Hanoi...

Idag vaknade vi så upp vår första morgon i Hanoi. Trots att vi bor mitt i Old Quarters, där motorcyklarna i princip åker och tutar dygnet runt, sov vi båda gott hela natten igenom. Efter en liten, men god frukost på hotellet var det så dags för en heldags seightseeingtur gångledes i Hanoi.


Vi började med att promenera runt lite sick-sackande i de smala och små charmiga gatorna i Old Quarters,  varefter vi gick vidare mot Ho Chi Minh Mausuleum. Detta är dock stängt på fredagar. Det visste vi om i förväg, men det gav oss möjlighet att se det utifrån i relativ enskildhet. Mer om detta mausuleum får vi säkert tillfälle att återkomma till i senare inlägg.


Därefter gick vi bort mot Ho Chi Minh Museet och One Pillar Pagoda. Detta är ett jättelitet buddhistiskt tempel, men anses jämte ett annat tempel vara det mest ikoniska templet i Vietnam. Om man ber vid denna Pagoda tros man få välmående och välstånd.

 
Efter detta gick vi så vidare mot ytterligare ett tempel, denna gång ett Taoistiskt tempel, Quan Thanh Temple. Det var relativt litet men väldigt många utövare som var där och bad. De gnuggade sedlar mot dyrkplatserna som sedan offrades, och även rökelse låg tätt över hela tempelområdet. Martin såg självklart till att gnugga lite Dong vid detta tempel.




 Efter detta gick vi så upp mot Hanois största sjö, West Lake, väl där besökte vi så även en buddhistisk Pagoda. Detta är Hanois äldsta tempel, vilket byggdes år 541. Här offrade Malin lite Dong vid en tyvärr okänd ikonfigur. Vår tanke efter detta var att besöka en plats på Unescos World Heritage list, The Imperial Citadel. Denna var dock stängd på fredagar, dock inte omöjligt vi återkommer om detta vid senare blogginlägg.




Efter lite lunch nere vid Hoan Kiem sjön gick vi så till det beryktade Hanoi Hilton, vilket numera är ett museum. För de som inte känner till Hanoi Hilton var det ett ökänt fängelse under den franska kolonialtiden och dagens namn fick det då det även inhyste amerikanska piloter som blivit nedskjutna under Vietnamkriget. Det var precis så otrevligt som man skulle kunna föreställa sig att detta fängelse skulle vara. Efter detta museibesök rundades så Hoan Kiem-sjön, förbi Hanois Opera och åter upp till Old Quarters. Denna rundtripp i centrala Hanoi blev idag ungefär två mil.




Efter lite R&R på hotellrummet, var det så dags för kvällens begivenheter. Huvudnumret för kvällen var Water Puppet Show. Denna marionettdockteater utförs i meterdjupt vatten och kom till i norra delen av Vietnam under 1000-talet. Showerna utfördes då på de översvämmade risfälten. Teatern var, ska vi säga "annorlunda". Musikerna och dockspelarna var väldigt skickliga, men såväl Martins som Malins kunskaper i vietnamesiska är inte så bra att vi kanske kunde tillgodogöra oss teatern fullt ut.



Efter teatern gick vi ut igen i de gamla kvarteren där vi bor. Idag 3/2 är det "Vietnam Communist Party´s Establishment Day", varför det var, om möjligt, än mer liv och rörelse i stan ikväll. Till detta är det också nattmarknad varje fredag i de gamla kvarteren, så kvällen avslutades med ett besök på denna marknad.


Med undantag för teatern vi var på har vi nu i princip promenerat 15 timmar denna dag, varför vi nu känner att det är hög tid att ta kväller. Bara för att kunna gå-på-att igen i morgon ;)


3 kommentarer:

  1. Trevliga lektioner man får,, kommer ju bli allmänbildad innan ni kommer hem.

    föresten är r det kallt? ni är så påklädda...

    SvaraRadera
  2. hehe, vad bra, dubbel vinst att läsa då ;D

    Det är vinter i norra Vietnam nu. Igår var det svalt här, typ 14 grader eller så. De kommande dagarna kommer det vara 20-22 grader enligt prognos.

    Laters mate...

    SvaraRadera
  3. Okej. Vi hade - 25 när junior o jag gick upp idag.
    Passar ju förövrigt fint för Ted & Co. Som drar till thailand idag.

    Ha så gott.

    SvaraRadera