fredag 24 februari 2012

Tempelsightseeing Angkor - Dag 1

Idag var det dags för temepelsigthseeing på allvar. Klockan ringde 6.45. Efter de vanliga morgonbestyren och hotellets bra frukost var vi redo att åka bort till Ankor Archeological Village. Vi hyrde oss en tuk-tuk för hela dagen som skulle ta oss mellan sevärdheterna. Idag har vi besökt så många tempel så vi kan knappt hålla isär dem, så därför orkar vi inte skriva så mycket om respektive tempel vi sett.

Först åkte vi till Ankor Thom. På vägen passerade vi Angkor Wat, templet som vi besökte igår, men som inte fanns med på agendan idag. Angkor Thom är den centrala delen av den gamla huvudstaden. Området är 9 km² stort, kvadratiskt och omgärdat av en mur och vallgrav. Det rymmer flera olika tempelruiner som vi skulle besöka under dagen. Första stoppet blev vid huvudingången till staden, den södra porten.

Detta besök var snabbt avklarat. Därefter åkte vi vidare till templet Bayon som ligger precis i mitten. Häftigt tempel med en massa torn där varje torn har fyra ansikten som pekar åt respektive vädersträck. Detta tempel bygges på 1200-talet som ett buddisttempel och har väldigt fina inristningar som visar både historiska händelser och det dagliga livet.  Här var det väldigt mycket folk så det var svårt att ta kort utan att få en massa andra turister med i bilden.













Nästa tempel att besöka var Baphoun. Detta tempel är från mitten av 1000-talet och var först ett hindutempel tillägnat Shiva. Ett antal hundra år senare gjordes det som till ett buddisttempel istället. Bra att de kunde vara flexibla och byta religion, bara sådär. Baphoun fick vi bara beundra från utsidan idag då kvinnor inte fick komma in om de inte hade täckta knän. Då Malin hade shorts på sig idag så var det inte ok. 




I anslutning till Baphoun ligger Terrace of the Elephants Denna användes av kungen som plattform från vilken han kunde beskåda sin återvändande arme och den användes också till publika ceremonier. Den är dekorerad med elefanter, därav namnet.




På promenadavstånd från Baphoun låg också templet Phimenakas som var nästa tempel att besöka. Detta tempel är från slutet av 900-talet. Här kunde man klättra högt upp till toppen av templet. Längst upp hade en kambodjansk kvinna placerat sig och delade ut rökelser och välsignelser. Underförstått var också att man skulle lägga en liten peng för besväret. Vid detta tempel valde vi att sätta några rökelser och fick därmed en välsignelse om lycka och hälsa för oss och våra familjer. Efter detta gick vi en liten omväg i djungeln och såg ett mindre tempel, som vi inte vet namnet på, där träd bestämt sig för att växa.



Vi kom fram till den östra sidan av Phimenakas. Trapporna upp var avspärrade men samtidigt stod det en skylt att man skulle vara försiktig, varpå Martin klättrade över avspärrningen för att ta sig till toppen. Vi visste inte vid detta tillfälle om att det fanns alternativa vägar upp på templet. Halvvägs upp fick dock en vakt syn på vad som hände och började ropa och kom bort till templet, Martin var dock då halvvägs uppe och tyckte han lika gärna kunde fortsätta hela vägen upp.. Väl uppe kunde dock även konstateras att det fanns en anlagd uppgång från den västra sidan.
 Högst upp på Phimekakas
 Malin på väg ner från Phimenakas



Tillbaka nära utgångspunkten såg vi Terrace of the leper king, som var en fortsättning av Terrace of the elephant.




Efter denna långa rundvandring skjutsade tuk-tukföraren oss till en lunchrestaurang där vi laddade med lite energi inför eftermiddagen. Stärkta av lunch var det dags att besöka templet Ta Prohm. Detta tempel från sent 1100 är huvudsakligen lämnat så som det en gång såg ut då det ”upptäcktes” och var täckt av djungel. Stora träd slingrar fortfarande sina enorma rötter runt ruinerna. Detta är ett av de mest besökta templen i Angkor och Ta Prohm användes som en av inspelningsplatserna i ”Tomb Raider”. Mycket är raserat i detta tempel, men en hel del restaureringsarbete pågår.









Efter detta åkte vi till templet Ta Keo som också det är tillägnat Shiva. Ta Keo saknar till skillnad från de flesta andra tempel nästan helt utsmyckningar. Detta var ett ganska högt tempel som man kunde klättra upp på, där branta trappor leder upp till toppen. Det var inte alls mycket folk när vi var där vilket var bra.









Nu var klockan 15 på eftermiddagen, men vi hann ändå med två små tempel till, Thommanon och Chau Say Tevoda, innan tuk-tuken tog oss tillbaka till Siem Reap och hotellet. ”Hemma” igen blev det lite slappande vid poolen på taket innan middag. Imorgon ska vi hoppa upp jättetidigt då vi ska se Angkor Wat (eller möjligen ett annat tempel) i soluppgången. Efter detta kommer vi att åka för att titta på några tempel som ligger lite längre bort.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar