lördag 4 februari 2012

Till fots i Hanoi - del 2

Nummer ett på ”att-göra-listan” idag var att gå och titta på Ho Chi Minhs mausoleum. Vi var ju där igår och beskådade bygget från utsidan, men då var det ju stängt så idag återvände vi för att få se den mumifierade kommunistledarens kvarlevor, liggandes till allmänhetens beskådande.

Ho Chi Minh är ju Vietnams landsfader och han har en betydande plats i landets historia. Han levde mellan 1890-1969 och de kommunistiska idéerna fick han när han arbetade i England och Frankrike mellan 1915-1923. I folkmun kallas han Bác Hó = Farbror Ho. Bland annat var han med och ledde landet i kriget mot franska ockupationsmakten och sedan mot USA i Vietnamkriget. Han var president i Nordvietnam mellan 1954-1969.

För att få tillträdet till mausoleet var man tvungen att lämna ifrån sig kameran. Överallt var det uniformsklädda vakter som höll ordning på pöbeln och såg till att man inte gick på gräset, stod två i bredd utan gick en och en, inte klev över vissa streck, inte babblade inne i mausoleet osv. Besöket var avklarat på ett par minuter och Farbror Ho såg ut som han sov fridfullt i sin glasbur.



Nästa plats att besöka var Temple of Literature som låg nära Ho Chi Minhs mausoleum. Detta tempel är tillägnat Confusius och är en av Hanois mest besökta sevärdheter. Dock skulle man nog ha haft en guide med sig för att tillgodogöra sig templet fullt ut. Här i detta tempel låg också Hanois första universitet som grundades 1076. Templet i sig byggdes 1070 men av det som en gång byggdes finns inget kvar utan det har förstörts av krig och byggts upp flera gånger. Det täcker ett helt kvarter med byggnader men byggnaderna var egentligen inget speciellt.  Vi tillbringade inte så mycket tid där utan vi längtade efter lunch.


Lunchen intog vi på ett ställe rakt över gatan från Temple of Literature. Restaurangen heter Koto och är grundad av en Australiensare för ca 10 år sedan. Där har han tagit in gatubarn/ungdomar som får lära sig ett yrke från grunden och därmed får möjlighet att bryta fattigdomen. All vinst återinvesteras i restaurangen och barnens utveckling. Lunchen var bra och det var mycket turister där.

Nu gick vi bort mot Citadellet igen där vi också var igår, men det var då stängt hela eftermiddagen. Nu var det bara lunchstängt och medan vi väntade på att de skulle öppna vid 14 tog vi en kaffe.  Strax efter 14 var vi klara och kunde gå in och kika på denna plats som är med på Unescos Världsarvslista. Citadel of Hanoi var en plats där bland annat kungliga palatset låg under århundraden, från 1000-talet till 1800-talet. Även här har dock de flesta byggnader blivit förstörda under krig och nu återstår bara vissa delar. Citadellet verkar vara en populär plats för fotografering för vi såg nog minst fem bröllopspar som var där med fotografer och poserade för bröllopsbilder.



Under eftermiddagen hann vi sedan också titta på en katedral från utsidan samt gå en sväng i de sk ”french quarter” som dock inte skilde sig så mycket från resten av Hanoi, annat än att gatorna var större och bredare.

Tillbaka i våra egna kvarter i Old Quarters blev det ett par öl i en bar på femte våningen där vi kunde sitta och titta ner på den helt galna trafiken i gatukorsningen nedanför. Det känns som man kan betrakta den hur länge som helst utan att tröttna.



 


Imorgon har vi bokat en tvådagars utflykt till Halong Bay då vi kommer att bo på en båt. Sannolikt är det dåligt med wifi där så vi får fortsätta bloggandet när vi kommer tillbaka till Hanoi på måndag kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar