onsdag 8 februari 2012

Sightseeing - Hue runt..

Idag har vi så haft en heldag i Hue. Detta blir också vår sista dag här då vi i morgon far vidare söderut. Med anledningen av den knappa tiden vi spenderar här och för att få så mycket information som möjligt om de platser som vi besökte valde vi idag att åka på en heldags guidad tur till de mest sevärda platserna i och runt Hue. Bussen kom och hämtade upp oss vid 8 i morse och så var färden igång. Då Hue var Vietnams huvudstad mellan 1802 och 1945, innebär det att det finns åtskilliga monument, mausuleum, tempel och pagoder här. Denna dag gick därför i kulturens tecken. Anledningen till att detta inte längre är Vietnams huvudstad är att kommunisterna tog makten 1945 och flyttade huvudstaden till Hanoi, efter det att kejsare Bao Dai tvingats abdikera. Bao Dai utropades dock 1949 åter igen till statsöverhuvud, utan kommunisternas godkännande, och gjorde då Saigon till sin nya huvudstad.

I denna dags utflykt fick vi därmed se de lämningar som fortfarande finns kvar från denna dynasti och som inte förstördes under Vietnamkriget. För övrigt finns dessa monument sedan 1993 med på Unescos världsarvlista. Det är också dessa monument och arkitektur som staden i dag är känd för.

Vårt första stop blev vid mausuleumet för den andra kungen i Nguyen-dynastin, Minh Mang Tomb. Detta mausuleum färdigställdes mellan 1840-1843 och består av över 40 byggnader.


Efter detta åkte vi vidare till mausuleumet för kejsare Khai Dinh. Detta byggdes mellan 1920-1931 och hade klara influenser från europeisk arkitektur, då kejsaren spenderat mycket tid i Europa. Mausuleumet var byggt upp längs en bergssluttning i utkanterna av Hue, precis som alla mausuleum är.




Efter detta besöktes en dojo där det uppvisades vietnamesisk Kung-Fu. Efter detta åkte vi vidare till en liten by där invånarna var specialiserade på tillverkning av rökelser och de traditionella vietnamesiska konformade stråhattarna.


Härefter besöktes så ytterligare en grav, tillhörande Tu Duc. Martin och Malin valde dock vid detta tillfälle att ta en liten promenad istället.



Efter en traditionell vietnamesisk buffelunch var det så dags för dagens huvudnummer, nämligen Citadellet. Detta är ett jättestort byggnadskomplex, större än själva staden Hue. Härifrån styrdes Vietnam under dynasti-tiden och här fanns Purple City, Vietnams motsvarighet till Kinas Forbidden City. Detta och många andra byggnader bombades dock helt sönder under Vietnamkriget.




Efter detta besöktes så den viktigaste buddhistiska pagodan i Hue, Thien Mu Pagoda, vilken ursprungligen byggdes 1601. Den är dock fortfarande i bruk och det var såväl munkar som beende vietnameser vid templet då vi var där på besök.





Dagen tur avslutades så med en båtfärd längs med Perfume River tillbaka till staden Hue.



Kvällen avslutades så på DMZ-bar där samtliga av Hues fyra lokala ölsorter avsmakades.

 

Tidigt i morgon bitti lämnar vi så Hue och tar en buss ner till Hoi An.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar