tisdag 7 februari 2012

Hanoi-Hue

Hej bloggen, Idag blir det inte något längre inlägg då vi inte gjort så mycket mer än transporterat oss från Hanoi till staden Hue. Det blev en välförtjänt sovmorgon då vi inte haft så mycket av det de senaste dagarna då vi turistat i Hanoi och Halong Bay. Vi hade beställt en taxi till 10.30 för transport till flygplatsen. Hotellpersonalen var som vanligt supertrevliga och rara och hjälpte till med utskrift av flygbiljetter, hotellvoucher samt vinkade av oss. Om ni någon gång ska åka till Hanoi så bo på Paradise Hotel på gatan Hang Bac! Det har varit hur bra som helst där; jättemysiga rum och personalen de absolut gulligaste man kan tänka sig. Pris per natt; 40 USD för dubbelrum inklusive frukost.

Flyget med Vietnam Airlines bokade vi för bara några dagar sedan, men det var inget problem att få biljett. De flesta flygresor under resan har vi ju bokat i förväg, men här i Vietnam har vi inte gjort det eftersom vi varit osäkra på hur lång tid vi vill tillbringa på varje plats.  12.45 var det take off och resan ner till Hue tog en knapp timme.


 Lite om platsen vi kommit till då; Hue ligger 65 mil söder om Hanoi och har en folkmängd på drygt 300.000. Hue var Vietnams huvudstad från 1802 fram till 1945 då kommunisterna tog makten, och staden är känd för sin arkitektur och sina monument. Monumenten är sedan 1993 med på Unescos världsarvslista. Staden ligger i det som tidigare var Sydvietnam med då den även ligger nära gränsen till Nordvietnam utkämpades många hårda strider här under Vietnamkriget. I samband med Tet-offensiven mellan 31 jan-23 sept 1968 var striderna i Hue de blodigaste under hela kriget, med tusentals döda och 80 procent av staden förstördes. Efter krigets slut var kommunisterna dåliga på att underhålla Hues monument då de sågs som en symbol för ett tidigare feodalsystem, men nu har man försökt återställa så mycket som möjligt.  Kanske kan vi återkomma med mera fakta imorgon då vi varit på guidad rundtur i staden med omnejd. Det är upphämtning redan kl 8 så det är snart läggdags då vi ligger 6 timmar före er i Svea.
 




Utsikt över Perfume river från hotellet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar