fredag 10 februari 2012

På cykel i Tho Bon deltat vid Hoi An

Hoi An växte fram som en handelsplats strategiskt lokaliserad vid mynningsdeltat av floden Thu Bon. Dels som knutpunkt för internationell handel, dels som stop för handelsfartyg till och från Kina. Idag är Hoi An främst en turistort, där huvudparten av tiden spenderas i staden, på den närliggande stranden eller som bas för utflyktsmål i närheten av staden. Det som dock ofta helt glöms bort är att utforska det lokala lantlivet i mynningsdeltat, vilket inte är så svårt om man bara vet vart man ska. Då såväl Martin som Malin gärna vill se hur lokalbefolkningen lever och även finna de där "vykortsscenerierna" blev därför dagens exkursion jakten på just detta lokala lantliv.

Efter en stadig frukost i tidig timma klev vi därför ut ur hotellobbyn och gick tvärs över gatan där det fanns en cykeluthyrare, från vilken vi hyrde varsin cykel. Kvällen innan hade researchats över lämpliga cykelrutter att ta för att komma bort från turismens Hoi An och in i det vietnamesiska lokala lantlivets Hoi An. Efter en kort cykeltur var vi så nere i hamnen och klev ombord på en lokal båt som fraktade arbetare mellan Hoi An och den närliggande ön Cam Kim, på vilken inga hotell eller turister finns. Kostnaden för denna transport blev 10000 Dong per person, men enligt uppgift betalade övriga på båten endast 2000 Dong. Så är det att vara utlänning. 10000 Dong är ju dock endast 3 SEK så vi kände oss inte särskilt ruinerade för det. Väl framme på ön hade vi som mål att ta oss ner till sydöstra hörnet av ön där en by som hette Duy Vinh låg. Vi lyckades dock inte hitta några kartor över denna ö och inga vägar fanns markerade på Google Maps, men då vi visste åt vilket håll vi skulle och ändå bara var ute för att uppleva Vietnams lantliv, kändes det ändå inte som att vi kunde köra fel, vilken liten stig vi än valde att följa. Cam Kim var fantastiskt fin och det var jätteroligt att få se hur vietnameserna lever sina liv bortom turismen. Lokalbefolkningen var jättetrevliga och nästintill alla vi mötte hälsade med ett "Hallooo". Främst barnen verkade vara jätteintresserade. En gång stannade vi för att med GPS:ens hjälp lokalisera oss var vi var. Det tog inte mer än någon minut eller två innan ett tiotal barn stod bakom oss och skrattade, sa "Hallooo", "Whats you´re name" i mun på varandra.






På östra sidan av ön kom vi så fram till en flytande brygga över till en annan ö. Vad vi förstod hade denna brygga byggts av tre familjer som bodde vid stranden, vilka också underhöll den. De tog därför en vägtull för nyttjande av bryggan, 5000 Dong tur och retur. Tyvärr har vi inte hittat något namn på denna ö, men den var om möjligt än intressantare att uppleva, då det säkerligen inte besöker många icke boende där. Totalt under vår tid på dessa öar i Thu Bon flodens delta träffade vi på två andra västerlänningar, förutom några i hamnen där vi landsteg på Cam Kim.









När vi kände oss klara för dagen här tog vi så båten tillbaka till Hoi An, där vi åt vår lunch. Martin kunde inte riktigt bestämma vad han ville ha så det fick bli tre för Hoi An lokala rätter som lunchmåltid. Som under hela vår vistelse i Hoi An var maten utsökt. Under eftermiddagen cyklade vi så från staden sett nordost mot stranden. På vägen dit såg vi dock till att besöka en annan ö och Tra Que Vegetable Village. Efter en stund på stranden och ytterligare en, (säkerligen den 30:e i ordningen), utsökt mangoshake inmundigad var det så sen eftermiddag dags att bege sig hemåt. Totalt blev det knappa 4 mil på cykel denna dag.





Kvällen spenderades så nere i den oerhört mysiga stadskärnan av Hoi An. Detta är verkligen än riktig pärla till ort och såväl Martin som Malin anser den vara inget annat än fantastisk. Då Martin har lite dille på att testa lokala maträtter valde han denna kväll två stycken från menyn av Local Specialties, varpå servitrisen gav ifrån sig ett litet kontrollerat leende. Som tur var hade han dock vid beställningstillfället ovetandes fått en av rätterna tidigare till lunch idag och visste således hur man skulle äta utan att göra bort sig. Vid lunchen hade han dock blivit tillsagd två gånger hur han skulle göra..

Fredag som det är blev det även självklart lite AfterVacation.



Nu är det dock dags att ta kväller så vi är laddade inför morgondagens äventyr.

På återhörande





Visa Hoi An - 20120210 på en större karta
Dagens cykelrutt i Thu Bon deltat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar