torsdag 9 februari 2012

Hoi An

Nu har vi förflyttas oss ca 15 mil söderut och kommit fram till den idylliska staden Hoi An. Vi kom hit vid tolvtiden idag, med buss från Hue. Vi blev hämtade redan 7.30 på hotellet, och sedan körde bussen runt kvarteret några varv och hämtade upp andra resenärer från andra hotell och irriterande nog lämnade vi inte staden förrän 8.30. Det tog sedan bussen 3,5 timmar att köra de 15 milen ner till Hoi An, så man får räkna med att transporter tar tid här. På vägen mellan Hue och Hoi An fick vi resa genom Sydostasiens längsta tunnel, Hai Van Tunnel som är 6.3 km lång. Tunneln färdigställdes 2005 och gör att man inte längre behöver åka genom Hai Van passet vilket förkortar restiden med nästan en timme. 

Hoi An är ett populärt resmål här i Vietnam och det förstår vi nu när vi varit här i en halv dag och har hunnit titta lite mer på staden. Den är väldigt, väldigt fin, charmig och lugn och ligger vackert vid en flod som heter Thu Bon. Alla byggnader är väl underhållna och det är mycket renare här än i Hanoi och Hue. Hoi An är visst en av Vietnamns äldsta städer och den har varit en av Asiens mest betydande handelsstäder. 1999 sattes Hoi An upp på Unescos Världsarvslista, då den gamla stadskärnan är ett ovanligt välbevarat exempel på en sydasiatisk handelshamn från perioden mellan 1400-talet och 1700-talet. Inne i den gamla stadskärnan får man inte köra bil och motorcykel vilket bidrar till lugnet.










Efter att vi kommit fram och checkat in på hotellet, som för övrigt känns väldigt prisvärt och mysigt, har vi gått runt och tittat på staden, käkat lunch, druckit öl och käkat middag. Det finns väldigt mycket trevliga restauranger, så det kommer nog att bli mycket ätande här. Imorgon tänkte vi hyra cyklar och utforska omgivningarna lite mer. Det är 4 km att cykla till stranden men imorgon blir det nog att vi cyklar ut på landsbygden istället. Vi har bokat två nätter här, men det kommer nog att bli flera känns det som nu.


Visa MartinOchMalinsSydostasien2012 på en större karta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar