lördag 28 januari 2012

Island hopping Langkawi style

Idag var förmiddagen oplanerad så vi började dagen med att ta en promenad längs huvudgatan tills vi kom förbi en utskjutande udde och kunde gå ner på nästa strand Pantai Tengah. Sedan följde vi den till den tog slut, vände sedan och gick tillbaka samma väg. Det var dock ingen längre promenad att tala om, max 4-5 km fram och tillbaka. Efter det var det dags att äta lite och vi stannade till på ett hak på stranden som hade fantastisk mango-shake, men maten var lite sådär.


Eftermiddagen skulle ägnas åt så kallad Island-hopping. Då åker man ut med båt till de mindre öarna några km utanför stranden där vi bor. Den turen som vi gjorde innebar besök på tre öar under fyra timmar. Vi blev upphämtade 14.15 på hotellet av en skruttig minbuss och inte många minuter senare var vi framme vid piren som båten skulle gå ifrån. Vi fick vänta där ett tag innan båten kom och under tiden kunde vi studera våra medpassagerare som var en salig blandning av människor. Alltid lika kul att kolla på folk från olika länder och se vad de har för kläder, matsäck, hur de agerar osv. I vår grupp om ca 20 personer var det fem andra västerlänningar och resten verkade vara kineser, malayer och indier.

Första stoppet var ön Pulaun Dayang Bunting. Direkt när man kommer in till piren så får man dela utrymmet med massor med apor som väntar på att antingen bli matade eller på egen hand attackera personer med plastpåsar i händerna, eftersom de har lärt sig att plastpåsar brukar innehålla mat. Det gäller alltså att inte visa att man har något i händerna och inte stanna upp för länge så de hoppar på dig. När man forcerat aporna promenerar man några minuter tills man kommer till färskvattensjön Tasik Dayang Bunting som ligger på ön.  Sjöns namn skall tydligen betyda ”Den gravida jungfruns sjö” och legenden säger att den som dricker av vattnet/badar i sjön lättare blir gravid. Från sjösidan ser ön ut som en gravid kvinna i horisontalläge.




Här hängde vi en timme och badade i sjön från en stor flytbrygga och tittade på alla mindre simkunniga besökare som plaskade runt i flytväst. Efter detta stopp var det dags att dra vidare mot nästa ö, Pulau Singa Besar,  där vi skulle få se örnar. Örnarna verkar betyda mycket här och Langkawi har fått sitt namn från det malaysiska ordet helang som betyder örn, och sanskritordet kawi som betyder marmor. Denna ö gick vi inte i land på utan vi betraktade örnarna från sjösidan och såg när de fiskade i havet. Fint.


Sista stoppet Pulau Beras Besar, var en helt vanlig strand, inget speciellt,(förutom att det var en paradisstrand i sydostasien då så klart ;), där vi stannade och badade en timme. Även där fanns det apor att titta på för dem som var intresserade.



Dagens Island hopping, samt turen till Kuah.

Visa större karta

Vid kl 18 var vi ”hemma” igen. Efter lite uppfräschning efter dagens strandhäng var det dags för nästa aktivitet. Man åker ju inte på semester för att slappa utan för att uppleva saker, eller hur? Vi tog en taxi kanske två mil in till Kuah, största staden på ön, för att kolla in marknaden som de har där på lördagkvällar.  Det var inte så mycket turister där utan det verkar vara lokalbornas lördagsnöje att spatsera runt och äta från alla stånd som erbjuder mat. Vi var lite förvånade över att ihärdiga försäljare lös med sin frånvaro och ingen jagar dig eller tjatar att du ska köpa saker utan vi kunde gå runt i lugn och ro. Vi testade på några olika rätter som kostade en spottstyver och så här tre timmar senare har vi i alla fall inte blivit magsjuka. Det fanns ingenting vettigt att köpa så när vi ätit det vi kunde tänka oss att prova var det dags att ta en taxi hem.



Morgondagen är än så länge oplanerad. Få se om det "bara" blir strandbesök eller om vi ska klämma in någon aktivitet också. Ikväll är vi rätt trötta efter åtta timmar med sol och badande i 30+ grader, i såväl luft som vatten...

På återhörande...
M&M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar